Om frisør Ebbe Olsen

 

Onsdag den 2. august 2006 var der en artikel i Holbæk Amts Venstreblad om en frisør i Vig, som lukkede sin forretning. Han hedder Ebbe Olsen, han er svigerfamilie til Claus og Anne Katrines far. Man kan også udtrykke det sådan, at Ebbe Olsen er fætter til Jenny og Gudrun Olsen, der er kusiner til Otto Jørgensen, som er Claus og Anne Katrines farfar!!

 

John Larsen og hans mor Else Larsen var oppe og hilse på ham dagen før han lukkede. Da de kom var der kunder i forretningen, så de fik kun en kort snak med ham, og han kendte ikke noget til de gamle familie fotos, som de viste ham. Men de aftalte at mødes senere. Ebbe Olsen skulle på nogle velfortjente rejser til udlandet, når han havde lukket.

 

Her kan familierelationen ses:

                Jens Kristian Larsen & Else Larsine Katrine Larsen                             Hr. & fru Olsen

                   Anna Kirstine Larsen                      Johanne Marie Larsen &  Peter Olsen og Knud Olsen

Otto Jørgensen                     Else Larsen            Jenny og Gudrun Olsen        Ebbe Olsen 

Arne Bjørn Jørgensen           John Larsen

Anne Katrine Jørgensen

              

 

Med venlig tilladelse af journalist ved Venstrebladet i Nykøbing Sjælland Finn Eriksen, og fotograf Peter Andersen bringes den her:

 

 

Frisørsalonen lukker i stilhed

Vig: På fredag lukker Ebbe Olsen sin frisørsalon efter 44 år i Vig. Det sker nærmest i stilhed, for Olsen er ikke til store armbevægelser.

Af Finn Eriksen

 

Jeg har tænkt over det i nogle måneder, og jeg synes ikke der skal gøres et stort nummer ud af det. Sådan lød det fra Ebbe Olsen, Da Venstrebladet kontaktede ham for at få en aftale på plads i anledning af, at han lukker sin frisørsalon på fredag.

 

Ebbe Olsen har været frisør i 51 år – de seneste 44 af dem i Vig – og det ville derfor være oplagt at få en snak om forholdet til sakse, hår, kunder, daglig snak i salonen, udviklingen i faget, og hvad man nu ellers kan komme i tanke om.

 

Men sådan ser den 65-årige frisør ikke på det. Jeg var i avisen, da forretningen havde 75 års jubilæum samtidig med, at jeg havde været i faget i 50 år, og det blev også omtalt, da jeg havde været i Vig i 25 år. Nu må det trods alt være nok, siger Ebbe Olsen.

 

Så en aftale bliver det ikke til, men da kunderne godt må vide, at salonen lukker, vil Ebbe Olsen alligevel godt fortælle lidt mere. For eksempel beretter han, at han har solgt ejendommen til Vig Begravelsesforretning, hvis ejer Michael Ørskov Hansen agter at indrette kontor i salonen. Han fortæller også, at han blev udlært hos Ernst Andersen i Holbæk i 1955, at han umiddelbart efter læretiden drog til Brøndbyvester for at klippe dér, og at han vendte tilbage til sin far, Knud Olsens frisørsalon i Vig i 1962.

 

Ingen markedsføring

Her har han været siden, og i 1972 overtog han forretningen og drev den videre i samme ånd som faren. Og heller ikke her blev snuden stukket frem. Således var aggressiv markedsføring ikke en del af ånden, faktisk har Ebbe Olsen stort set aldrig annonceret. Han husker dog en undtagelse. for 15-20 år siden havde de fleste frisører med respekt for sig selv en automat med præservativer placeret på facaden. Således også Ebbe Olsen – han kunne bare ikke have den i fred. Den blev stjålet flere gange, og til sidst blev jeg så tosset, at jeg indrykkede en annonce. Her lovede jeg gerningsmanden, at hvis han leverede automaten tilbage, så ville jeg forsyne ham med alt det gummi, han havde brug for resten af sit liv, fortæller Ebbe Olsen. Måske har tyven ikke vurderet, at dusøren i hans tilfælde var stor nok. I hvert fald blev automaten ikke indleveret, men fundet i en frugtplantage i Hønsinge, husker Ebbe Olsen.

 

Aldrig manglet kunder

Trods manglen på markedsføring har der alligevel altid været kunder nok i butikken, og det skal formentlig tilskrives, at han altid har involveret sig kraftigt i byens foreningsliv. Jeg har været med til at starte Vig Festivalen, hvor jeg stadig er tilknyttet. Samtidig har jeg været involveret i fodbold, håndbold, badminton og tennis, og jeg er også med i Vig Tuske- og Kræmmermarked. Det er nok af den vej, jeg har skaffet mine kunder, vurderer Ebbe Olsen, som også gennem årene har fået en del landliggere fast under saksen.

 

De må nu lade lokkerne falde et andet sted, og det er mange af dem kede af. De klager, men jeg siger ”hva fa’en, I er jo også gået på pension”. Og så kan de godt forstå mig, siger Ebbe Olsen, som ikke har tænkt at nyde sit otium i en lænestol. Der er en bunke, han skal i gang med, og den nære fremtid byder på både foreningsarbejde og ture til Thailand og Gran Canaria.

 

Nogen reception har han ikke tænkt sig at holde. For det gjorde han, da han havde 50 års jubilæum, og så er der ingen grund til at gøre det igen. Men det er alligevel muligt at sige farvel til Ebbe Olsen. Der kommer sikkert nogle mennesker på fredag, og de kan gå om i gården bag forretningen. Så giver jeg nok en dåseøl, men det er så også dét, siger han.