Det ligger jo i familiens gener

 

Den 10. juni 2006 blev der bragt en artikel i Holbæk Amts Venstreblad. Artiklen blev skrevet på grundlag af et tip fra Anne Katrine Jørgensen, som er journalist ved Kalundborg Folkeblad.

 

Vi kan bringe artiklen her med venligst tilladelse fra Journalist Conny Probst, Holbæk Amts Venstreblad, Tølløsevej 4, 4340  Tølløse.

 

Tølløse: Syddansk Universitet er i gang med en undersøgelse blandt Danmarks ældste søskende. 96-årige Else Larsen er med sammen med sin 90-årige lillebror. (Webmaster: Otto Jørgensen)

 

John Svane og Else Larsen 2006. Foto: Arne Bjørn Jørgensen

 

AF CONNY PROBST

- Jeg kan da stadigvæk ordne en stikkontakt og reparere mine egne sko, hvis hælen går i stykker, siger 96-årige Else Larsen. Og folk er stadig vilde med mine små frikadeller. Vi var til stor fødselsdag sidste søndag, og det var da mig, der kom med alle frikadellerne. Men John må røre dem, for jeg døjer med lidt gigt.

 

Det kan ikke undre nogen, at Else Larsen - sammen med sin 90-årige lillebror - er med i en undersøgelse af Danmarks ældste søskende. Undersøgelsen, der foretages af Syddansk Universitet, skal give fremtidige generationer mulighed for at bevare et godt helbred op i alderdommen.

- Først ville min bror ikke være med. Men jeg fik ham da overtalt til sidst, smiler Else Larsen. Min farbror blev 101 1/2 år. Det ligger i generne.

 

Og man skal også lede længe efter en så åndsfrisk 96-årig som Else Larsen. Hun bor sammen med sønnen John i det hus på Tølløsevej, hvor Else Larsen og hendes mand i mange år drev skomagerværksted og butik. Else Larsen blev enke i 1970 og drev skotøjsforretningen alene frem til 1978. I dag ejer John Larsen huset.

Moderen residerer i underetagen og sønnen i overetagen. Rundt omkring på væggene i det store, kringlede hus hænger der otte samtale- og højttaleranlæg, opsat helt tilbage i skotøjsbutikkens tid.

- Jeg får kun hjælp til bad, resten klarer jeg selv med Johns hjælp, fortæller Else Larsen. Hun står op hver dag inden klokken ni, og går som regel først i seng omkring midnat. Er sønnen gået ovenpå, får han lige et kald over samtaleanlægget, så sengen kan blive gjort klar.

 

Fem aviser pr. dag

Else Larsen tilbringer størstedelen af dagen på sofaen. Det er benene, det kniber med, så hun ligger ikke på sofaen for at sove, men for at pløje sig igennem op til fem aviser og Familie Journalen. Metro-Express og Urban henter sønnen hver morgen på stationen.

- Så kommer man jo op, siger Else Larsen. Jeg kan nu bedst lige Urban, der står mest om min aldersgruppe. Jeg har altid fulgt med i det, aviserne skriver, også det lokale. Det er man da nødt til.

For øvrigt kunne Else Larsen godt tænke sig, at aviserne var klipset sammen. For når man ligger ned og læser, så falder avisen fra hinanden.

 

Det er stadig Else Larsen, der laver maden med lidt assistance fra sønnen.

- Vi tager temmelig tit ud at spise, helst på Holbæk Havn. Eller også henter vi en burger. Jeg har fundet ud af, at det såmænd er lige så sundt.

Mor og søn tager også på miniferier, fortrinsvis til familien i Jylland.

- Vi har ikke set så meget af Sjælland endnu, siger Else Larsen. Men vi har da planlagt en tur til Lolland-Falster.

 

Generalen

Else Larsen, der blandt sine søskende gik under navnet »Generalen«, har selv anlagt den smukke have bag huset, men havearbejdet har hun nu måttet overlade til sin søn. Indretningen af huset, da skotøjsforretningen blev nedlagt, er også hendes værk.

- Jeg tog en papkasse og tapede væggene i kassen, sådan som jeg ville have dem, fortæller hun. Så gav jeg papkassen til håndværkerne. Jeg har altid været god til at kommandere og dirigere.

Gymnastikken har fyldt meget i Else Larsens liv, men i dag nøjes hun med hjernegymnastik.

- Jeg gætter mange kryds-og-tværser, siger hun. Det sætter gang i hjernecellerne. Der er ikke noget i vejen med hovedet. Det er det vigtigste.

- Føler du dig frisk? vil Venstrebladets udsendte gerne vide.

- Det kan jeg ikke klage på, siger Else Larsen. Jeg hænger da på endnu.

  cp@nordvest.dk

 

Danmarks ældste søskende

Center for Aldringsforskning på Syddansk Universitet er i gang med en undersøgelse af Danmarks ældste søskende.

Det siges om nogle familier, at »man bliver meget gammel i den familie«, så søskende til en person, som blev meget gammel, dermed har en forøget chance for selv at opnå en meget høj alder.

Undersøgelsen skal forsøge at identificere genetiske faktorer af betydning for at kunne bevare et godt helbred i en meget høj alder.

Dette gøres ved at identificere 1.500 danske søskendepar, hvor den ældste skal være mindst 90 år gammel og den yngste mindst 88 år. Der indsamles oplysninger om deres helbred, færdigheder, livsstil, sociale omstændigheder og livskvalitet samt tages blodprøver.

Kun par, hvor begge er i stand til at tale i telefonen og give deres samtykke til at deltage, er med i undersøgelsen.

Else Larsens søn har konstrueret den solide rollator af reolrør i aluminium. Den står fast som en klippe og gør hende i stand til at manøvrere sikkert hen over fliser og græs i den skønne baghave.