Hans Marius Jørgensen fyldte 100 år

 

Den 23. november 1980 fyldte Hans Marius Jørgensen 100 år. Hans er Anne Katrine og Claus oldefars storebroder på farfaderens side. Hans er den hidtil ældste i familien. Han blev 101½ år.

 

Fyens Stifttidende bragte en artikel i forbindelse med hans 100 års fødselsdag:

"Et liv i sten. Gårdbygger fylder 100

Kosterslev - Hans liv var fuld af sten, hedder det i sangen om Jens Vejmand, men linien passer lige så vel på den tidligere muremester Hans Marius Jørgensen fra Kosterslev. Stenene har åbenbart ikke slidt så hårdt på ham, som de gjorde på Jens Vejmand, for Hans Marius Jørgensen fylder på fredag 100 år, og han var langt op i firserne, før armen sagde nej.

 

Den tidligere murermester bor stadig sammen med sin kone Kirstine på 85 i det hus, han byggede i 1909. Kirstine er Hans Marius Jørgensens anden kone, og de holdt diamantbryllup sidste år. Jeg kom i lære hos min far i Farstrup Hed, da jeg var 15 år, siger Hans Marius Jørgensen. Efter læretiden rejste jeg til Sjælland, fordi timelønnen var højere derovre, men efter fire år kom jeg tilbage for at bygge Højagergård her i Kosterslev sammen med mine brødre. Det var i 1906, siger murermesteren.

 

Umiddelbart derefter byggede han skolen i Særslev, og siden var han mester for en lang række af de store gårde og huse, som i dag præger det nordfynske landskab. Hans Marius Jørgensen husker stadig navnene på de forskellige gårde, som han byggede sammen med sine svende og lærlinge. Ofte kørte de langt omkring på deres cykler for at arbejde med værktøjskassen og madpakken på bagagebæreren. Da elektriciteten blev almindelig på Fyn, byggede Hans Marius Jørgensen mange transformatorstationer.

 

Fra Venstre mod højre: Elsebeth, Karl, Hans, Johannes og Minna.

 

Jeg var mester til jeg var 77, siger fødselaren - derefter blev jeg "dreng" hos min søn Johannes, som har stået i lære hos mig. Jeg var "dreng" til jeg var 84. Siden da har jeg kun lavet småting. Udover sin egen søn har Hans Marius Jørgensen oplært fem brodersønner til murere. Han er selv fra en tid, da der var forskel på folk, og han kan lide at fortælle historier fra sin læretid. Som lærling i det forrige århundrede murede han et stykke for præsten i Veflinge, og da muren blev så høj, at den lille lærling ikke længere kunne nå, overtog præsten murerskeen. Præsten havde imidlertid ikke så meget forstand på arbejdet, for han lagde stenene lige oven på hinanden uden at skifte. Lærlingen Hans Marius stod ved siden af og turde ikke fortælle pastoren, at der var noget galt. Senere måtte han rage muren ned igen og bygge den op på ny.

 

Som dreng var Hans Marius Jørgensen lille og svagelig, og derfor blev han altid forkælet og fik det bedste. Forkælelsen fortsatte, da han blev gift med Kirstine, og sammen med en hjemmehjælper bringer hun hver dag den tidligere murermester på højkant. Han er nu kommet sig over en hjerneblødning, som han havde for et halvt år siden, og sønnen Johannes kan stadig få et råd om detaljerne indenfor murerkunsten.

 

Hans Marius Jørgensen glæder sig meget til fødselsdagsfesten på fredag, hvor borgmester Jørgen Larsen fra Søndersø og amtsborgmester Jens Peter Fisker vil være blandt gæsterne. Julen fejrer Kirstine og Hans Marius Jørgensen i år i deres hjem med besøg af børn. børnebørn og oldebørn.  

 

 

 

Hans med sin kone Kirstine og kagen med de 100 lys.