20. august 2006

Særlige fornavne

 

I dette skrift har jeg samlet en række fornavne fra slægtsdatabasen, som skiller sig ud fra de sædvanlige.

 

Samme navn

Peder Bertelsen og Solveig Larsson har 4 sønner, og de har valgt at kalde dem alle for Leif! Sønnerne har dog forskellige mellemnavne, og da ægteparret som det 5. barn fik en datter, så måtte de også fravige deres navneprincip, så hun kom til at hedde Pernille

 

Peder Bertelsen

 

Nummerering af børnene

Johannes Klitmøller og Bodil Nielsen fik 8 børn, hvilket ikke var usædvanligt for en landbofamilie i midten af 1800-tallet. Det 8. barn var en datter, så hun fik navnet Ottomine.

 

Ottomine Anine Johannesen Klitmøller

 

Diderik Møller Rhod Heide og hustru Dagmar Bjerregaard fik også mange børn, men deres 8. barn blev en dreng, og så blev navnet naturligvis Otto

 

Otto Bjerregaard Heide

 

Et oplagt navn til en pigebarn, der bliver født som den 12. i flokken er Dusine, og det er der også et eksempel på.

 

 

Martin Luther

Det var almindelig skik på landet, at hvis et barn døde, så fik det næste barn af samme køn navnet på den afdøde. Familien Thomas Pedersen og Ane Bertelsen døbte deres 6. barn det noget usædvanlige navn Martin Luther, men han dødes desværre kort efter. Derefter døbte de deres 10. barn det samme navn, men han døde også efter få måneder. Det 11. barn blev også en søn, og han fik så igen navnet Martin Luther, og fik et langt liv.

 

Deres 8. barn blev en søn, og han fik naturligvis navnet Otto!

 

Martin Luther Pedersen

 

Svendida

Mads Marcussen og Kirsten Andersen valgte at kalde deres yngste datter for Svendida. Det er et meget ualmindeligt navn.

 

Stavemåde

Navne kan staves på mange måder, og især de navne, som stammer fra udlandet kan være svære at få hold på. Et forældrepar valgte at stave deres drengebarns navn Rikarth. Det må siges at være en dansk udgave af det normale engelske Richard.

 

-ine

På landet var det i mange år meget almindeligt at danne pigenavne ved at sætte endelse –ine bag på drengenavnet. I slægtsbasen er der rigtigt mange eksempler herpå, f.eks. Andersine, Caroline, Jeppebine, Jørgine, Mikaline, Nicoline, Nikoline, Nielsine, Oline, Petrine, Pouline, Severine, Sørine, Thomine og Wilhelmine.

 

Titte og Tenna

Et forældrepar valgte at give deres 2 døtre de dejlige navne Titte og Tenna. Der er ingen tvivl om, at det er gode danske pigenavne, der ligge lige i forlængelse af de mere almindelige navne, men de er meget sjældent brugt.   

 

Andre sjældne navne

Drengenavne: Arnulf, Cæsilius, Krestbo, Othenius, Parmo, Siliam, Stanly, Tavs, Teddy, Vollert

 

Pigenavne: Denezia, Didde, Ely, Hulda, Musse, Ospa, Parmona, Pinna, Runa, Severine, Viola, Xenia, Ydon