6. september 2010

Hvor mange af forfædre blev gift, fordi de ventede barn?

Da John Milo Larsen og jeg sidst var samlet for at snakke om slægtsforskning, så kom vi til at tale om ovenstående. Egentligt så regnede vi med, at del ville være en hel del, der blev gift af denne grund, så derfor har jeg undersøgt hvordan det faktisk forholder sig blandt de direkte aner.

Jeg har undersøgt dette forhold for Anne Katrine og Claus aner 7 generationer tilbage. Det har ikke været muligt at gå længere tilbage i tiden, da jeg ikke har nøjagtige fødselsdage og bryllupsdage til at kunne fastslå, hvordan det forholdt sig. Undersøgelsen svarer til, at den førstefødte 7 generationer tilbage er født omkring år 1800.

Alle direkte forfædre i de 7 generationer er medtaget – dvs. 63 forhold. Der er set på fødselsdato af den førstefødte i forhold til en eventuel bryllupsdato.

Aldrig gift

2

 

Disse børn kaldes i kirkebøgerne for uægte, fordi de er født udenfor ægteskab.

Født før bryllup

7

 

I alt født udenfor ægteskab

 

 9

 

Født 2 måneder efter bryllup

2

 

 

          3

1

 

 

          4

3

 

 

          5

2

 

 

          7

2

 

 

I alt gravide aner før bryllup

 

10

 

Født 1 år efter bryllup

25

 

 

         2

11

 

 

         3

  3

 

 

         4

  2

 

 

         5

  1

 

 

I alt førstefødte avlet i ægteskab

 

42

 

 

 

 

 

Bryllupsdag eller fødselsdag ukendt

 

  2

 

Alt i alt

 

63

Svarende til 7. generationer

 

Resultatet var egentlig overraskende for mig. Det er kun 1/6 af de førstefødte, som er født før ægteskabet, og 1/6, hvor kvinden var gravid ved brylluppet. For hele 2/3 af anerne var den førstefødte avlet indenfor ægteskabet, og rigtig mange har fået det første barn omkring 1 års tid efter brylluppet.

 

Arne Bjørn Jørgensen