17. februar 2007

John Milo Larsen

 

 

John i godt selskab med halvkusine Louise og kusine Lisbet

 

Min fætter John var en af dem, der for 3-4 år siden fik mig til at starte med slægtsforskning. Han samler information sammen om familien Jørgensen, og har videregivet mange spændende og inter-essante informationer, og det gør, at for denne gren af familien er oplysningerne stort set komplette og ajourført helt op til dato.

 

Holbæk Amts Venstreblad har tidligere bragt en portrætartikel om hans mor Else, og den er gengivet med tilladelse fra journalisten Conny Probst her på hjemmesiden:

 

Else-i-avisen

 

Familieforholdet

 

                                 Niels Peter Jørgensen

Otto Jørgensen                                      Else Agnete Larsen f. Jørgensen

Arne Bjørn Jørgensen                           John Milo Larsen

Claus & Anne Katrine Jørgensen                             

 

John Milo Larsen er halvonkel til Anne Katrine og Claus, og fætter til Arne.            

 

Artikel i Holbæk Amts Venstreblad

Ultimo januar 2007 bragte Holbæk Amts Venstreblad en flot portrætartikel om John, om med venlig tilladelse af journalisten Conny Probst bringes den her.

 

Billederne har jeg modtaget fra John.

 

 

Huset med de mange hobbyrum
Tølløse
John Larsen kan slet ikke få nok af radiomekanik. Hans hobby fylder flere rum i den tidligere skotøjsforretning, hvor han bor sammen med sin 96-årige mor.
AF Conny Probst

Der er værksted tre steder i huset, og på førstesalen, hvor John Larsen residerer, er der et hobbyrum helliget strømforsyninger og måleinstrumenter og et andet computere. Som enebarn i en skomagerfamilie skulle man ellers tro, at det var fodtøjsbranchen, der trak. Men det er radioer og elektronik, han alle dage har interesseret sig glødende for.

I 1960 tog han realeksamen på TMR, den nuværende Sejergaardsskolen.
- Jeg ville jo godt arbejde med radioer, og det krævede en realeksamen, siger han og fortæller om »Måne-Hansens« kælderforretning i nabohuset under sygekassen. Da Måne-Hansen blev syg, lærte han John at reparere radioer, så han i en alder af 14-15 år kunne aflaste ham.
- Jeg har altid interesseret mig for teknik. I fysiktimerne var det mange gange mig, der måtte forklare, når vi havde noget om elektronik.

  Måne Hansen på værkstedet.

 

En læreplads var svær at opdrive, men en af lærerne kendte et gammelt firma, der lavede skibsradioer. Her startede John Larsen som arbejdsdreng.
- Værkføreren så, at jeg var vant til at bruge værktøj og drejebænk, så jeg kom ret hurtigt i lære.
Der var ca. 50 ansatte i firmaet, og arbejdet var alsidigt. I løbet af læretiden på 4 1/2 år beskæftigede John Larsen sig både med udvikling, afprøvning og service.

Da han blev udlært, kaldte militæret i form af Hærens Signaltekniske Tjeneste. I løbet af de 14 måneder som telegrafmekaniker sad John Larsen og tegnede printplader for sit gamle firma i fritiden. Da han var færdig som soldat, fortsatte han i firmaet.

Fra radioer til fjernsyn - og printplader
Inklusiv læretiden blev det til 14 år i skibsradiofirmaet - så gik det konkurs. John Larsen fik arbejde i et konkurrerende firma, hvor han de næste fire år lavede forsøgsmodeller og tegnede printplader. Men skibsfartens nedtur fortsatte, og firmaet var nødt til at indskrænke.
- Philips søgte en mand til printarbejde, fortæller John Larsen. Jeg fik jobbet med det samme. Inden da havde han lært sig, hvordan et fjernsyn så ud indvendigt.
- Jeg reparerede fjernsyn for familien. Dengang skulle man bare have ti forskellige radiorør. Da man gik over til farvefjernsyn, stoppede jeg.

De næste 21 år beskæftigede han sig primært med printplader til tv-måleudstyr.
Da John Larsen var 56 år, nedlagte Philips produktionen, og han gik arbejdsløs, indtil han kunne komme på efterløn som 60-årig.

Forældrene havde skotøjsbutik og værksted i huset på Tølløsevej i mange år. Else Larsen blev enke i 1970 og drev forretningen alene frem til 1978. I dag ejer John Larsen huset.
- Da vi lukkede forretningen, talte vi om at købe grund og bygge et nyt hus. Men det blev aldrig til noget, siger John Larsen. I stedet lavede vi om herhjemme.


A. Larsens skotøjsbutik, Tølløsevej 17

 

I starten havde Else Larsen soveværelse på 1. salen. Nu er det efterhånden længe siden, hun har været deroppe. Værelset har sønnen for længst inddraget til sine computere - både nye og gamle.
De tre værksteder rummer værktøj fra tre generationer, så det fylder en del. Men så er der til gengæld også altid den stump, man lige står og mangler, og det værktøj, der skal til for at løse opgaverne.
- Jeg har selv samlet husets solfangeranlæg og lavet styreenheden til det. Den radio, vi lytter til i øjeblikket, lavede jeg omkring 1969. Dengang påstod min chef, at den ville brænde udgangsforstærkerne af, fordi jeg har tilsluttet otte højttalere. Men den holder da endnu.

Der er integrerede samtale- og radioanlæg overalt i huset. Bruger man samtaleanlægget, så bliver radioen afbrudt.
- Det første lavede jeg omkring 1961, så jeg skal til at renovere lidt på det.

Lokker tanken om et lille nyt hus slet ikke, vil Venstrebladet vide. I stedet for en hovedbygning i tre etager og en sidebygning i to?
- Nej, nej, lyder svaret. Det kunne da være rart med et hus i et plan. Men jeg er en samlertype. Hvis jeg skal flytte, skal der et par containere - eller måske nærmere et par flyttebiler - til, for kælderen er fyldt med alt inden for den mekaniske afdeling.
 
Han har tre værksteder og to hobbyrum.

Selv om han ligger og slapper af på sofaen på førstesalen, kan John Larsen føre samtale med personer andre steder i huset - via otte hjemmelavede anlæg, der også fungerer som højttalere til radioen.

Huset på Tølløsevej 17 er bygget i 1895. Sådan så det ud lige indtil 1980, hvor skotøjsforretningen blev nedlagt og det hele inddraget til beboelse. Hovedbygningen er i tre etager og sidebygningen i to.

Else Larsen fylder 97 år i slutningen af februar. Hun er usædvanlig frisk, og både mor og søn deltager flittigt i borgermøder og lokale arrangementer.